Förmodligen har du genom livet haft ett flertal olika drömmar – en resa till USA, en Stones konsert, ett fallskärmshopp, husköp eller möjligen en prunkande vingård i Toscana. Drömmar brukar se olika ut och de skiftar över tid. Dock, finns det en sak som de har gemensamt – för att de ska bli något annat än just bara en dröm behövs en plan och en deadline.
Samma sak är det med drömmar inom karriären. Just nu sitter du kanske på ett välbetalt jobb men längtar till något annat? Kanske är du uppsagd och ser med oro på framtiden? Eller, kanske sitter du ensam som företagare och saknar den gemenskap som det innebär att ingå i ett större sammanhang? Det spelar ingen roll hur din vardag ser ut – oavsett situation kan du öka dina chanser på jobbmarknaden genom att ta fram en karriärplan.
Som alltid finns det olika planeringsmodeller att följa. En beprövad och effektiv metod är dock den så kallade NÖHRA-modellen. NÖRHA står för nuläge, önskatläge, hinder, resurser och aktivitet. Det är en modell som handlar om att du ska definiera din nuvarande karta för att därefter skapa en riktning och handlingskraft som leder fram till dina mål.
Nuläge
Börja med att göra en konkret beskrivning av hur din situation ser ut just nu. Ta med sådant som berör jobb, ekonomi, familjesituation, rutiner, hälsa och boende.
Önskat läge
Vad vill du jobba med? Ja, antingen vet eller så vet du inte. Om du inte vet pröva att ställa frågor till dig själv: Vilka branscher är intressanta? Vilka arbetsgivare är du nyfiken på? Vilka roller kan du tänka dig att söka?Sök också metodiskt av nätet på matnyttig information – en omvärldsanalys kan ge dig mycket inspiration.
Titta framåt i tiden och sätt en deadline som känns rimlig för dig – vad vill du ha uppnått inom till exempel ett, två eller fem år?
Hinder
Fundera på om det finns några hinder som kan försvåra dina möjligheter att lyckas. Det kan handla om allt ifrån bristande kunskap, begränsat nätverk till mentala krokben som du sätter för dig själv.
Bristande kunskap
Är du uppdaterad inom exempelvis it, system, tillämpningar, lagar och regler? Det gäller att du hela tiden förkovrar dig inom det område du vill arbeta inom för att vara anställningsbar. Luta dig absolut inte tillbaka på en tjänst eller kunskap du hade för 15 eller 20 år sedan. Människor, livsstilar och behov förändras hela tiden. Nya förväntningar växer fram och med dem skapas nya utmaningar för företag och organisationer – se till att du förstår dessa utmaningar.
Begränsat nätverk
Det är ingen överdrift att säga att kontakter (nya och gamla) är viktiga resurser när du ska söka jobb. Det är lätt hänt att tappa kontakten med gamla kollegor, medarbetare och chefer. Dock kan du genom att till exempel skapa en profil på LinkedIn smidigt både återuppbygga och utveckla ditt professionella nätverk.
Dåliga ansökningshandlingar
Ger dina ansökningshandlingar en rättvis bild av den du är som yrkesperson? Ditt cv och brev är ofta det första intrycket en arbetsgivare får av dig som person – antingen är det positivt, negativt eller totalt intetsägande. Fundera på vilken bild du förmedlar av dig själv i din ansökan.
Osund livsstil
Tar du hand om dig själv? Att ”må bra” är starkt förknippad med förmågan att hantera motgångar. Beroende på vem du är och var du kommer ifrån har du din bild av vad som är friskt, sjukt och vad som är hälsosamt. Utgå ifrån din bild men tänk på att det finns bra saker att göra för att du ska må bra: ge dig själv tid till saker som känns roliga och positiva, motionera, är bra mat och sov på regelbundna tider. Kort och gott; se helt enkelt till att du mår så bra som möjligt.
Åldersdiskriminering
Drygt 80 procent av alla 50-plussare tror ett de kommer bli diskriminerade ifall de vill byta jobb. Men vad andra tror ska du inte låta bli ett hinder för dig – såtillvida du inte delar deras uppfattning? I så fall, försök att ändra attityd – börjar du uppfatta din ålder som ett problem är det lätt hänt att du lägger krokben för dig själv.
Vi har alla ett textmanus vi följer, medvetet eller omedvetet som påverkar oss. ” Jag har aldrig tillräckligt med pengar”, min sambo tycker inte lika mycket om mig längre”, Det spelar ingen roll hur eller vad jag gör” eller ” Jag är för gammal och kommer aldrig att få ett jobb”.
Allt det här är berättelser om dig och ditt liv. Det är möjligt att vissa rekryteringsföretag kommer att sortera bort dig på grund av ålder – men det gäller långt ifrån alla. Och ju oftare du berättar din historia , om hur din ålder påverkar dina jobbmöjligheter, desto verkligare blir den. Till slut blir berättelsen en del av vem du är. Huruvida den är sann eller inte, spelar ingen roll. Berättelsen blir sann för dig och därmed sätter den också ramarna för dig.
Resurser
Läs igenom de hinder och resurser du spaltat upp och fundera på hur du ska hitta en lösning. Vilka resurser har du själv? Vilka resurser kan hjälpa dig och hur?
Sitt inte och grotta med saker du inte kan, vill eller har tid att göra. Tycker du till exempel att det är svårt att berätta om dig själv – ta hjälp. Tillhör du ett fackförbund eller har en omställningsförsäkring finns det massor med karriärhjälp att tillgå – annars är det kostnader du får stå för själv.
Aktivitet
Det är nu du ska sätta dig ner och planera för de aktiviteter som behöver göras – vem du ska ta hjälp av och vad du ska göra själv. Hur aktiviteterna ser ut beror på de hinder och resurser du listat – till exempel kan de handla om att skriva cv, börja nätverka, läsa bransch tidningar, skumma igenom veckans ekonomisidor, gå kurser eller möjligen ska du ta det där c-körkortet som aldrig blev av.
Fokusera på en dag i taget – inget mål blir omöjligt om man bryter ner det till hanterbara delmål. Till och med ett så komplicerat mål som att åka till månen blir genomförbart om man har en strategi för hur man ska nå dit och delar upp arbetet i små konkreta delar.
Du kommer att stöta på dagar som känns tyngre, dagar då saker inte flyter på som du vill och motivationen att driva på framåt är obefintlig. Då är det lätt att säga; ”Det går ändå inte” eller ”Jag tar det en annan dag”, men när och hur blir det då?
Något som är avgörande för om och när du ska nå ditt mål är att det finns konkreta datum med hålltider för när du ska ha uppnått dina delmål. Är detta inte bestämt är det lätt att dra ut på tiden, ge sig själv ursäkter och undanflykter.
Det är ditt liv och din karriär – följ din plan så kommer du att lyckas!